top of page
Search
  • jwmarkvoort

Hoek tot Helder 2022 (5th edition)

Woensdag 2 November 2022


Wekker staat 04:30 uur, het is nog donker en dagen zijn door de wintertijd nu echt kort. Het plan is duidelijk, Als eerste klaar aan de start om voorin het peloton te starten exact 07:00 uur vanuit Hoek van Holland.


Alle voorbereidingen, veiligheidsbriefings zijn van tevoren doorgenomen, er rest alleen nog de check- in waarna we nog in het donker het wetsuit aantrekken. Liggen we nog op schema? Als we nu naar het strand lopen kunnen we bij eerste licht vertrekken.

Dan worden we toch verrast, de ervaring lijkt op dat moment niet te tellen, alles lijkt zo snel te gaan! De eerste kiters vertrekken, maar Kite team van Oord staat nog op het strand. Nog enkele minuten zijn nodig om alles klaar te krijgen, maar dan, juist dan, gebeurd het onverwachte. Materiaal pech bij twee kites, beide schieten ze uit de trapeze waar dat normaal niet zou mogen gebeuren.

Als allerlaatste, van de ongeveer 500 deelnemers, vertrekt Kite Team Van Oord vanaf het strand in Hoek van Holland richting Scheveningen. De missie is op dat moment is duidelijk, we kunnen geen fouten meer maken om de check point tussen 08:00 en 09:00 uur in Scheveningen te halen. Iedereen is gefocussed, even geen tijd voor plezier. Maar een Team met een missie.


De check- point in Scheveningen wordt gehaald, een groot deel van het veld is al ingehaald maar om wat buffer op te bouwen besluiten we niet te lang te wachten met het vertrek richting IJmuiden. Snel een mueslireep en een slokje water om an te sterken en door. Een lang stuk kust om ervoor te zorgen rond 11:00 in Ijmuiden te zijn.

Het is op dit traject waar het vertrouwen en het plezier weer in de benen komt van het Kite Team van Van Oord. Met duidelijk herkenbare vliegers varen ze achter elkaar in een patroon waarin het buddysysteem gehandhaafd wordt. De condities zijn perfect. Ruime wind, hoog water maar afgaand tij, stroming mee en een zonnetje in het gezicht wordt er naar elkaar gelachen, geschreeuwd en gejuicht terwijl er met enige regelmaat hogere snelheden dan 50 km/h worden gehaald.

Zo kennen we onzelf weer! 10:15 komen we aan in Ijmuiden als een van de eersten va het veld. De lach is terug, het team gevoeld wordt opgestuwd en er is ruim tijd voor een lekker pastaatje.


FOTOGRAFE: Celine van Amstel


Na de busrit om de haven van Ijmuiden heen, en na wat welverdiende rust is het vertrouwen volledig terug. We zijn ongeveer halverwege van deze 130 km kitetocht (ook wel de langste downwinder ter wereld in een dag gevaren). Er is zelfs tijd voor wat materiaal wisselingen en met veel gelach wordt er weer vertrokken vanuit Wijk aan Zee richting de voorlaatste stop, Camperduin.


Tijdens dit traject krijgen we allemaal een optimistisch gevoel, de watercameras worden erbij gepakt en er wordt speels gevaren richting Camperduin. Het laatste stuk, Camperduin naar Den Helder is echt niet meer zo ver. Dit moet lukken, met het hele team, optijd bij de finish voor het donker van deze korte 2 november dag.


Maar zoals bij elke missie, en zoals bij ieder project, kan je het succes pas vieren als het eindpunt bereikt is. Na vertrek uit Camperduin zorgt de wisseling van het getij voor een stoming tegen, de wolken makken de lucht grijs en de wind trekt nog wat aan. Dit zou allemaal geen probleem zijn als de wind daarbij ook niet van richting veranderde. Met veel optimisme vertrokken, maar met ook zeker al wat vermoeide benen zijn de laatste kilometers het zwaarst. Velen in het veld hebben de hoogstnodige moeite snelheid te houden, anderen besluiten op het strand wat uit te rusten. Gaat het voor sommigen dan toch niet lukken het eindpunt te halen? Waar er geschat werd nog 45 minuten over te doen. Blijkt het een uiteindelijk 2 uur fysieke inspanning!


Tussen 16:00 en 16:30 weten alle team leden van het Kiteteam de eindstreep te halen. Vallend van de plank maar met gebalde vuist mogen de medailles omgeslagen worden! Iedereen over de finish, iedereen trots naar huis. Een goed gevoel om als team weer een missie succesvol af te ronden. Een les die we niet snel zullen verleren!
De officiële aftermovie van het evenement kan hier worden bekeken:52 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page